W okresie największego zachorowania na grypę i przeziębienie, wiele osób przypomina sobie o istnieniu miodu. Jest to jeden z najbardziej wartościowych produktów, bogaty w witaminy i minerały. Każdy, kto stoi przed wyborem kupna, zastanawia się, jaki miód jest najzdrowszy. W sklepach ze zdrową żywnością można zauważyć prawie wszystkie typy, są tam zarówno te najbardziej popularne, jak miód wielokwiatowy czy lipowy, ale także inne mniej znane, na przykład: miód akacjowy, spadziowy, manuka, rzepakowy, gryczany. Coraz częściej proponowane są także konsumentom te, które zawierają atrakcyjne naturalne dodatki, są to między innymi: miody z malinami, z cynamonem, z imbirem i czosnkiem. https://opawska.pl
Który z nich wybrać?
Warto kierować się nie tylko modą na określony gatunek, trzeba brać pod uwagę to, że każdy z tych wyrobów przypisywany jest określonym dolegliwościom i chorobom. Odpowiadając na pytanie, jaki miód jest najzdrowszy, korzystnie jest określić, na co ma pomóc taki preparat. W okresie jesiennym i zimowym, gdy trzeba chronić organizm przed chorobami, można kupić miód lipowy, w ten trudny dla każdego czas, ten wyrób może okazać się najbardziej pomocny. Nie brakuje w nim witaminy C czy pomocnych w walce z chorobami minerałów. Ma on wiele właściwości antywirusowych, przeciwbakteryjnych. Przeciwzapalnym wspomagaczem odporności może być też ten, który zawiera dodatkowo dobrze znane każdemu naturalne dodatki, na przykład imbir czy czosnek. Kupno jednego słoiczka to niewielki koszt, a wiele korzyści dla zdrowia.